Dexcom-laite – 24/7 verensokerin mittaus terveyden edistämiseksi

Nykyään terveyden seuraaminen ja ylläpitäminen ovat entistä helpompia kiitos teknologisten innovaatioiden. Yksi merkittävä edistysaskel tällä saralla on Dexcom-laite, joka mahdollistaa jatkuvan verensokerin seurannan. Vaikka laite on alun perin suunniteltu diabeetikoille, sen potentiaali ulottuu paljon laajemmalle.

Kerron tänään oman kokemuksen, kuinka Dexcom-laite voi olla hyödyksi myös terveille yksilöille, jotka haluavat ymmärtää paremmin oman sokeritasapainonsa ja reaktionsa eri ruoka-aineisiin.

Dexcom on yhdysvaltalainen yritys, joka on keskittynyt diabeteksen hallintaan liittyvien tuotteiden kehittämiseen, erityisesti jatkuvan glukoosin seurannan (CGM) teknologiaan. Yhtiö on perustettu vuonna 1999. Dexcom G4, yhtiön ensimmäinen kaupallinen CGM-laite, tuli markkinoille vuonna 2012.

Mittaamisen ja datankeräyksen aikakausi

Dexcom-laitteen jatkuva glukoosin seuranta tarjoaa ainutlaatuisen näkymän yksilön sokeritasapainoon verrattuna perinteisiin terveyden seurantamenetelmiin, kuten askelmittareihin ja älykkäisiin terveysrannekkeisiin. Dexcom-laitteen avulla voidaan syventyä syvemmälle ymmärrykseen omasta sokeritasapainosta ja sen reaktioista erilaisiin tekijöihin, mikä tekee siitä voimakkaan työkalun terveyden edistämisessä ja yksilöllisessä hyvinvoinnissa.

Huipputeknologinen laite, joka mahdollistaa jatkuvan verensokerin seurannan ilman jatkuvaa pistämistä. Laite asetetaan ihon alle pienellä kertapistolla, joka jättää ihon alle silikonisen “miniputken”, jonka kautta verensokerinmittaus tapahtuu säännöllisesti.

Kaikki tieto päätyy älypuhelimesi sovellukseen, josta lopuksi on helppo tallentaa raportti koko mittausajalta.

Tämä antaa mm. diabeetikoille mahdollisuuden hallita verensokeriaan tehokkaammin ja reagoida nopeasti muutoksiin. Kuitenkin myös terveillä yksilöillä voi olla paljon hyötyä tästä jatkuvasta seurannasta.

Oma kokemukseni laitteen käytöstä 10 päivän ajan

Taustastani sen verran, että vielä muutama vuosi sitten epäilin itselläni insuliiniressistenssiä, joten halusin nähdä omat verensokerikäyräni silloin kun syön normaalisti ja silloin kun ”annan palaa”. Tiedoksi, että verensokeritasapaino-ongelmat voivat esiintyä myös normaalipainoisilla ihmisillä! Jokaisella käyrä tulee näyttämään erilaiselta, koska kaikilla on oma tausta, toleranssi, ateriarytmi ja tavat. Siksi en suosittele tekemään mitään johtopäätöksiä artikkelistani – vaan kokeilemaan omalla kohdallaan tätä mittausmuotoa, jos tälläiset asiat kiinnostaa.

Ruoka-aineiden vaikutus verensokeriin

Erilaiset ruoka-aineet vaikuttavat verensokeriin eri tavoin. Esimerkiksi hiilihydraattipitoiset ruoat voivat nostaa verensokeria nopeasti, kun taas proteiinipitoiset ruoat vaikuttavat sokeritasapainoon hitaammin. Dexcom-laite voi auttaa terveitä yksilöitä tunnistamaan, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat suurempia verensokerin vaihteluita heidän kehossaan, jolloin voidaan tehdä tietoisempia valintoja ruokavaliossa.

Itselleni tuli yllätyksenä kuinka verensokerini reagoi esim. tomaattimurskaan. Oli se sitten jauhelihakastikkeessa tai pizzan palassa (kyllä kyllä, oman tutkimuksen takia söin välillä vähemmän terveellisiä annoksia), verensokeripiikki reagoi jyrkästi ja nousi yli 9 mmol/l. Tai jos samanaikaisesti on syönyt jotain rasvaista ja hiilihydraattipitoista – silloin verensokeri nousi hitaasti, mutta varmasti ja aina yli 9 mmol/l.

Ennaltaehkäisyn ja funktionaalisen lääketieteen näkökulmasta verensokerin kuuluu pysyä juurikin tämän 9 mmol/l arvon alla – myös ruokailun jälkeen.

Mitä vielä huomasin? Tälläisten jyrkkien verensokeripiikkien jälkeen seurasi aina myös jyrkkä lasku. Tämä tarkoitti hypoglykemiaa, joskus myös yön aikana, mikä voi herättää meidät syvästä unesta ja näin ollen vaikuttaa seuraavan päivän rytmiin, energiatasoon, mielihaluihin yms. Mielenkiintoista, eikö ole?

Kaikkea tätä en osaisi itse päätellä ja yhdistää, ellen näkisi korrelaatiota sovelluksen kautta verensokeritasojani vuorokauden ajalta.

Kaiken kaikkiaan, sain kuitenkin varmistuksen siitä, että suurimman osan ajastani – pidän veresokerini tasapainossa, ilman jyrkkiä laskuja ja nousuja. Mikä tarkoittaa, että säännöllinen ateriarytmi sekä oikeat valinnat toimivat omalla kohdallani! Kunhan muistaa niistä pitää kiinni.

Terveysliikunta ja stressi

Myös liikunta ja stressi voivat vaikuttaa merkittävästi verensokeriin. Dexcom-laite auttaa seuraamaan, miten erilaiset tilanteet ja elämäntavat vaikuttavat sokeritasapainoon. Tämä tieto voi auttaa terveitä yksilöitä optimoimaan liikuntarutiininsa ja stressinhallintansa.

Mitä haluaisin sanoa yhteenvedoksi? Dexcom-laite on vallankumouksellinen väline, joka tarjoaa jatkuvan verensokerin seurannan mahdollisuuden. Vaikka se on alun perin suunniteltu diabeetikoille, sen hyödyt ulottuvat laajasti myös terveiden yksilöiden terveyden edistämiseen. Tarkkailemalla sokeritasapainoaan ja ymmärtämällä oman kehon reaktioita, voidaan tehdä parempia ja mikä tärkeintä – yksilöllisiä ja juuri itselleen sopivia päätöksiä ruokavalion, liikunnan ja elämäntapojen suhteen.

Tallinnan terveysmatka tarjoaa mahdollisuuden Dexcom-laitteen asennukseen hintaan 89 euroa.

Hintaan kuuluu Dexcom-laite (jota ei tarvitse palauttaa takaisin), sovellus älypuhelimeen sekä raportti 10 päivän verensokerimittauksen jälkeen.
Previous Article

Magnesiumvesi osana terveyslahjapakettia

Related Posts